Startsidan

Laktosintolerant?

Imorse åt jag gröt och sen mjölk och flingor eftersom det var så lite gröt. Hela dagen har min mage varit helt konstig. Är jag laktosintolerant? Det är inte första gången heller om ni undrar. Om man läser det här nere så verkar det troligt.

"

Hans Formgren, allergispecialist, fd.överläk, docent, svarar:

Laktos är mjölksocker som måste brytas ner till galaktos och glukos för att kunna tillgodogöras i kroppen. Brist på eller otillräcklig mängd av enzymet laktas orsakar besvär. I stället för att tas upp i tunntarmen bryts mjölksockret ner i tjocktarmen av bakterier och orsakar jäsning, gaser och diarré. Allmän olust, uppblåsthet, trängningar och knipsmärtor är de huvudsakliga symtomen. Laktasbrist är nästan "normalt" hos de flesta vuxna i världen. I de nordiska länderna och andra kulturer där mjölk och mejeriprodukter utgjort basfödan i historiskt perspektiv har förmågan att bilda laktas även i vuxen ålder varit nödvändigt för överlevnaden. Man kan säga att vi aldrig blivit avvanda från modersmjölken. Laktosintolerans är följdaktligen vanligare hos invandrargrupper från kulturer där mjölkprodukter inte ingår i basfödan.
"


Kommentarer
Av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

äsch var inte så hård mot dig själv. Du har säkert en hel del telefonklotterkonstverk liggandes i block och på lappar som du ritat för hand.

Av: Claudia

Du kan vara känslig mot laktos kanske. testa med laktosfria grejer och sen om du märker nån skillnad. Om du är känsligt så är ett tips är att vara försiktig men att utesluta för mycket grejer som innehåller laktos. Jag var känslig när jag var liten men har nu övergåt till total intollerans för att jag inte höll igång det. Drick låglaktos och inte laktosfritt, ät mycket som innehåller lite laktos=) Lycka till med att få svar.

2009-02-16 @ 21:06:17
URL: http://claddans.blogg.se/
Av: Claudia

Ja, om du inte känner av det...för mig beror det på vilka sortes choklad man äter. skippa dom sakerna du känner av och ät av det du inte mår dåligt av..hehe testa dig fram:) kolla om det finna laktasetabletter i tysklan. det äter jag eftersom jag inta kan motstå Ben&jerrys t.ex.

2009-02-17 @ 19:15:08
URL: http://claddans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-mailadress:

URL:

Kommentar:

Trackback